• Patrik Tibell

Surdegsbröd – vad är skillnaden?

Jag bakar surdegsbröd. Det har varit trendigt ett tag senaste decennierna vad jag förstått. Jag har till och med blivit kallad hipster. Det lät flashigt, fast jag inte riktigt förstod vad det innebar. Kanske var det för att jag hade börjat gro skägg?


Rosa surdegsbröd med spår av rödbetor

Så vad är då skillnaden med surdegsbröd?


För att besvara frågan kommer jag att göra några jämförelser.


Jag brukar handla ekologiskt mjöl utan tillsatser (vetemjöl special från Saltå Kvarn) på 2 kg som kostar 46 kr påsen till att baka mitt surdegsbröd. Notera att jag inte är sponsrad av Saltå Kvarn, utan jag tycker helt enkelt att vi ska hedra de hedervärda matproducenter som gör gott för Moder Jord. Det låter kanske dyrt, eller som ett rent slöseri, kanske du tänker? Varför inte hellre köpa ett färdigt och nyttigt ”Levain rustikt surdegsbröd” från Pågen för 34 kr på snabbköpsbutiken? Innan du gör det, låt mig upplysa dig om följande:


Det mjölet jag handlar räcker till 4 rejäla limpor surdegsbröd. Utöver mjöl brukar jag ha i rent vatten och oraffinerat havssalt i grundreceptet och ibland lite kryddor och/eller frön. Det är nyttigt, mättande och extremt gott. Till och med katterna gillar det! Dessutom ger det en lång och skön mättnadskänsla i magen och balanserar mikrobiotan (tarmfloran).


”Surdegsbrödet” från affären ger inte alls samma mättnad och är dessutom bakat på jäst(!?). Men om det innehåller jäst kan det väl inte räknas, eller kallas för surdegsbröd? Tydligen räckte det med att slänga i lite surdegspulver i receptet för att få kallas ”surdegsbröd”, även om det inte haft någon funktion för vare sig jäsning, eller spjälkningen av mjölet (som gör att det blir nyttigt för magen).


Hur kan detta vara, kanske du med sunt förnuft tänker. Borde inte någon myndighet i stil med Livsmedelsverket förbjuda sådant uppenbart matfusk? Verkligen – behöver vi myndigheter om de inte gör vad de ska? Eller är det precis det de gör, men vi fått serverat en bild av att de gör något annat?


Det finns många exempel i historien där Livsmedelsverket stoppar hälsofrämjande produkter, till förmåner för hälsovådliga sådana. Vem tjänar dem om inte dig och mig? När saker inte verkar gå ihop – följ principen ’Follow the Money’.För att komma fram till den verkliga kostanden för snabbköpslimporna vore det realistiskt att väga in följande kriterier:


1. mängd bröd/påse – 650 g - färdigskivat

2. mättnadskänsla – två limpor ”surdegsbröd” från affären ger ungefär samma mättnad som ett riktigt surdegsbröd (som exemplet jag bakar)

3. mängd föroreningar – Vetegluten, jäst, och malt av korn


Den verkliga kostnaden blir rimligen att det krävs 8 st limpor för att komma upp i motsvarande mättnadskänsla samt mängd som 4 st riktiga surdegsbröd.


Det innebär alltså att den verkliga kostnaden för köpebrödet är 8 x 34 kr = 272 kr!

I jämförelse med 46 kr för en påse bra och rent mjöl (utan mjölbehandlingsmedel för att påskynda och öka jäsning), rent vatten (som kommer gratis från vår egen borrade brunn), oraffinerat havssalt (krävs bara några matskedar och en kg påse kostar runt 35 kr), vilket blir ca 3 kr, landar totalen på 49 kr.


Det innebär att hembakt nyttigt surdegsbröd faktiskt kostar 5 gånger mindre än köpebröd, mättar bättre, smakar bättre och ser vackrare ut och du slipper föroreningar som inte hör hemma i surdegsbröd, som t ex jäst och extra tillsatt gluten samt malt (som kommer från ölindustrin). Varje bröd blir sitt eget konstverk och smakar fantastiskt.

Du bli glad när du äter ditt hembakta bröd och det förgyller din morgon, eller kväll och din partner känner sig mer älskad och magen mår bättre.


1+1 = 3. Förstår du nu varför du inte kan låta pengar styra dina val i livet (det vill säga tanken om att ju billigare något är desto bättre är det)?


Hade du enbart tänkt på priset, hade du gått miste om en av livets mest glädjande saker, riktigt gott hembakt surdegsbröd!

Ut och baka med dig nu!

38 visningar
Hippie.jpg

Hej, jag är Patrik Tibell

På denna blogg kan du läsa om mina tankar om allt mellan himmel och jord och förmodligen andra dimensioner också. Jag skriver om det som faller mig in...

  • Black Vimeo Ikon
  • Facebook
  • Black YouTube Ikon

Jag låter inspirationen leda vägen...

Det kändes lättast att bara låta sinnet transkribera det som flödade utifrån inspiration och ett öppet sinne, samt några gamla korn som börjat grodda sig. Kanske en och annan ekologisk frukt kan skördas när tiden är mogen?

Prenumerera

Tack för din prenumeration!